• Program do faktur
  • Współpraca
  • Najlepsze konta firmowe – Maj 2025
  • Ranking faktoringu – TOP 10 Ofert Faktoringu – Maj 2025
piątek, 16 maja, 2025
Zaloguj się
Portal.Faktura.pl
  • Finanse
    • Wszystko
    • Zadbaj o swój portfel
    • RANKING FAKTORINGU
    bankrut
    Dlaczego firmy bankrutują mimo milionowych faktur? Te liczby nie uratują Twojej firmy bez płynności
    kawa laptop
    Przeczytaj zanim założysz Jednoosobową Działalność Gospodarczą. Poradnik dla kandydatów na przedsiębiorców
    prad ceny
    Płatność za prąd jak za Netflixa? Czy nadchodzi nowa era rachunków za energię?
    ian KDZBdPFTBfg unsplash
    Duży cios we właścicieli działek. Sprawdź, czy już 2026 roku Twoja działka stanie się bezwartościowa
    mieszkanie klucze malzenstwo
    Pierwsze klucze 2025 – kto, kiedy i na jakich warunkach z niego skorzysta?
  • Biznes
    • Wszystko
    • Biznes pod lupą
    • Poradnik przedsiębiorcy
    • RANKING FAKTORINGU
    element5 digital T9CXBZLUvic unsplash
    Ile kosztowałoby spełnienie obietnic?
    nick fewings 2lJGRIY5P0 unsplash
    Unia zmusi Polaków do płacenia za puszki i butelki – kto zarobi, a kto zapłaci?
    towfiqu barbhuiya JhevWHCbVyw unsplash
    Przedsiębiorco, zbliża się termin rocznego rozliczenia składki zdrowotnej za 2024 rok
    shahadat rahman BfrQnKBulYQ unsplash
    Wyciek danych, który może kosztować miliony – czego uczy nas afera z Empikiem?
    bankrut
    Dlaczego firmy bankrutują mimo milionowych faktur? Te liczby nie uratują Twojej firmy bez płynności
  • Podatki
    • Wszystko
    • Alarm podatkowy
    • RANKING FAKTORINGU
    jakub zerdzicki 9PwLeZA RGc unsplash
    Będą nowe limity płatności gotówką w UE
    towfiqu barbhuiya JhevWHCbVyw unsplash
    Przedsiębiorco, zbliża się termin rocznego rozliczenia składki zdrowotnej za 2024 rok
    kredyt na wesele
    Stopy procentowe w dół. Sprawdź, o ile spadnie Twoja rata kredytu!
    2 e mail marketing
    Obowiązkowa skrzynka e-Doręczeń już wkrótce! Sprawdź, czy cię to dotyczy
    zalamany przedsiobiorca z blokada konta
    Walka z szarą strefą może uderzyć w uczciwych przedsiębiorców
  • Prawo
    ian KDZBdPFTBfg unsplash
    Duży cios we właścicieli działek. Sprawdź, czy już 2026 roku Twoja działka stanie się bezwartościowa
    igor omilaev gVQLAbGVB6Q unsplash
    Czy korzystanie ze sztucznej inteligencji jest legalne? Jest już propozycja ustawy o systemach AI
    zalamany przedsiebiorca
    Czy Cinkciarz oddaje pieniądze?
    donald melania trump
    O co oskarżony jest Trump?
    sedzia sad mlotek
    Czy wprowadzenie „alkotubek” było niezgodne z prawem?
    Rafal Brzoska
    Czy Rafał Brzoska ucywilizuje Metę?
    temida waga
    Zakaz prowadzenia działalności? Uważaj, bo to może dotyczyć też Twojej firmy
    transport kierowca
    Absurd, czy konieczny krok? Nowelizacja niezrealizowanej nowelizacji ustawy o transporcie drogowym.
    samochod alkohol
    Dlaczego zmiany w konfiskacie pojazdów są konieczne
  • Technologia
    walka z cyberprzestepstwami
    Szokujące dane: 83% firm ryzykuje wyciek danych osobowych
    elektryk
    Polacy nie chcą elektryków, a do 2030 roku ma ich być 1,5 mln
    technologia 2023
    Czy DeepSeek jest bezpieczny?
    sztuczna inteligencja
    UE inwestuje miliardy w AI, ale czy nie jest za późno? Co może zyskać Polska?
    76a4044
    Jeden pracownik magazynu na 2 hektary – jak to możliwe?
No Result
View All Result
  • Finanse
    • Wszystko
    • Zadbaj o swój portfel
    • RANKING FAKTORINGU
    bankrut
    Dlaczego firmy bankrutują mimo milionowych faktur? Te liczby nie uratują Twojej firmy bez płynności
    kawa laptop
    Przeczytaj zanim założysz Jednoosobową Działalność Gospodarczą. Poradnik dla kandydatów na przedsiębiorców
    prad ceny
    Płatność za prąd jak za Netflixa? Czy nadchodzi nowa era rachunków za energię?
    ian KDZBdPFTBfg unsplash
    Duży cios we właścicieli działek. Sprawdź, czy już 2026 roku Twoja działka stanie się bezwartościowa
    mieszkanie klucze malzenstwo
    Pierwsze klucze 2025 – kto, kiedy i na jakich warunkach z niego skorzysta?
  • Biznes
    • Wszystko
    • Biznes pod lupą
    • Poradnik przedsiębiorcy
    • RANKING FAKTORINGU
    element5 digital T9CXBZLUvic unsplash
    Ile kosztowałoby spełnienie obietnic?
    nick fewings 2lJGRIY5P0 unsplash
    Unia zmusi Polaków do płacenia za puszki i butelki – kto zarobi, a kto zapłaci?
    towfiqu barbhuiya JhevWHCbVyw unsplash
    Przedsiębiorco, zbliża się termin rocznego rozliczenia składki zdrowotnej za 2024 rok
    shahadat rahman BfrQnKBulYQ unsplash
    Wyciek danych, który może kosztować miliony – czego uczy nas afera z Empikiem?
    bankrut
    Dlaczego firmy bankrutują mimo milionowych faktur? Te liczby nie uratują Twojej firmy bez płynności
  • Podatki
    • Wszystko
    • Alarm podatkowy
    • RANKING FAKTORINGU
    jakub zerdzicki 9PwLeZA RGc unsplash
    Będą nowe limity płatności gotówką w UE
    towfiqu barbhuiya JhevWHCbVyw unsplash
    Przedsiębiorco, zbliża się termin rocznego rozliczenia składki zdrowotnej za 2024 rok
    kredyt na wesele
    Stopy procentowe w dół. Sprawdź, o ile spadnie Twoja rata kredytu!
    2 e mail marketing
    Obowiązkowa skrzynka e-Doręczeń już wkrótce! Sprawdź, czy cię to dotyczy
    zalamany przedsiobiorca z blokada konta
    Walka z szarą strefą może uderzyć w uczciwych przedsiębiorców
  • Prawo
    ian KDZBdPFTBfg unsplash
    Duży cios we właścicieli działek. Sprawdź, czy już 2026 roku Twoja działka stanie się bezwartościowa
    igor omilaev gVQLAbGVB6Q unsplash
    Czy korzystanie ze sztucznej inteligencji jest legalne? Jest już propozycja ustawy o systemach AI
    zalamany przedsiebiorca
    Czy Cinkciarz oddaje pieniądze?
    donald melania trump
    O co oskarżony jest Trump?
    sedzia sad mlotek
    Czy wprowadzenie „alkotubek” było niezgodne z prawem?
    Rafal Brzoska
    Czy Rafał Brzoska ucywilizuje Metę?
    temida waga
    Zakaz prowadzenia działalności? Uważaj, bo to może dotyczyć też Twojej firmy
    transport kierowca
    Absurd, czy konieczny krok? Nowelizacja niezrealizowanej nowelizacji ustawy o transporcie drogowym.
    samochod alkohol
    Dlaczego zmiany w konfiskacie pojazdów są konieczne
  • Technologia
    walka z cyberprzestepstwami
    Szokujące dane: 83% firm ryzykuje wyciek danych osobowych
    elektryk
    Polacy nie chcą elektryków, a do 2030 roku ma ich być 1,5 mln
    technologia 2023
    Czy DeepSeek jest bezpieczny?
    sztuczna inteligencja
    UE inwestuje miliardy w AI, ale czy nie jest za późno? Co może zyskać Polska?
    76a4044
    Jeden pracownik magazynu na 2 hektary – jak to możliwe?
No Result
View All Result
Portal.Faktura.pl
No Result
View All Result
Główna Player

Jak zwiększyć zyski restauracji w 2023 roku? – poradnik

Julia Mraczny autor Julia Mraczny
2024-04-09
w Player, Biznes pod lupą
0
restauracja praca koszty

Prawdopodobnie każdy z nas marzył kiedyś o prowadzeniu własnej restauracji. Niewielka knajpka na brzegu morza, stoły uginające się od aromatycznych potraw i goście, którzy są w niej tak często, że są jak rodzina. Kto z nas choć raz nie rozważał prowadzenia własnego lokalu gastronomicznego?

Własna knajpa, bar lub kawiarnia to plan B większości zmęczonych menadżerów, programistów i projektantów. Nie da się ukryć, że taki pomysł ma swój urok. Jednak jak pokazuje doświadczenie, chęci nie wystarczą. Jeśli chce się prowadzić rentowną restaurację trzeba dysponować także wiedzą i wyczuciem.  I to, choć częściowo, znajdziesz dzisiaj w naszym menu.

Spis treści schowaj
1 Wygrywasz MasterChefa i co dalej?
2 Składniki udanego biznesu w gastronomii
3 Jak zwiększyć zyski swojej restauracji?
4 Jak prowadzić restaurację w 2022 roku, żeby jej nie stracić?

Wygrywasz MasterChefa i co dalej?

Jeszcze kilka lat temu wygrana w MasterChefie, mogła ustawić Cię na długo. Tytuł mistrza kuchni, kontrakt książkowy, znajomość lewiatanów branży, takich jak Magda Gessler, rozpoznawalność i sto  tysięcy w kieszeni, to całkiem niezły start.

Podobne artykuły

restauracja pusta

Kryzys polskiej gastronomii i najważniejsze rady dla restauratorów od Magdy Gessler

2024-04-09

faktura
Obecnie nie jest tak kolorowo. Oczywiście renoma, dobre imię i znajomości wciąż są w cenie, ale dwie pozostałe nagrody nie zaprowadzą Cię zbyt daleko. Kontrakt na książkę kucharską to marzenie wielu, jednak bez własnej publiczności i popularności wychodzącej poza ramy programu, raczej nie zarobisz na niej kokosów. Podobnie sprawa wygląda w kwestii nagrody pieniężnej. Obecnie 100 tysięcy zł to skromny budżet dla początkujących restauratorów. Wynajem lokalu w większym mieście to koszt od 10 do 20 tysięcy miesięcznie, do tego przydałby się jakiś remont i aranżacja wnętrz, czyli o wiele większe koszty, sięgające często ponad 100 tysięcy zł.

Poza tym musisz zatrudnić pracowników. Nawet jeśli sam będziesz odpowiadał za kuchnię, to i tak przyda Ci się drugi kucharz i pomoc kuchenna, do tego przynajmniej dwóch kelnerów i manager. Minimalne wynagrodzenie pracownika powinno wynosić 3010 zł, a do tego za każdą osobę przyjdzie Ci płacić ZUS w wysokości od 400 do 600 zł. I to jeszcze nie koniec. Musisz jeszcze opłacić własne składki od działalności (około 1200 zł) i nie kupiłeś jeszcze zaopatrzenia i nie opłaciłeś koncesji, która wynosi 525 zł za niskoprocentowe alkohole i aż 2100 zł przy sprzedaży mocniejszych trunków. I tak o to wydałeś sporo ponad 100 tysięcy zł, a w Twój lokal nie przynosi jeszcze zysków.

Podsumowując, wygrana programu MasterChef może ułatwić Ci pierwsze kroki w branży, jednak nie gwarantuje sukcesu. Ten, natomiast możesz sobie zapewnić tylko dzięki wiedzy na temat prowadzenia i promowania swojego lokalu – a to zaserwujemy Ci w dalszej części tego artykułu.

Składniki udanego biznesu w gastronomii

Poznaj składniki udanego biznesu w branży gastro. Spoiler: będziesz potrzebował zapału, ludzi, pomysłu i wszechstronnej wiedzy.

Pomysł

Jasne, możesz otworzyć setną pizzerię w Poznaniu lub Warszawie i liczyć, że akurat to miejsce stanie się kolejnym ważnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta. Jest to jednak droga dość ryzykowna. Po pandemicznym zamrożeniu świata ludzie łakną czegoś więcej. Goście pragną nowych doznań, smaków i doświadczeń. Dlatego, zanim rzucisz się na głęboką wodę, upewnij się, że masz spójny i oryginalny pomysł na swój lokal.

Wiedza

Gastronomia jest dość specyficzną branżą, w której umiejętności miękkie mieszają się z twardymi. Restauratorzy powinni odznaczać się wszechstronną wiedzą nie tylko w sferze kulinariów, ale także finansów, psychologii, zarządzania i innych z pozoru niezwiązanych z biznesem sfer życia. Kwestie kulinarne są rzecz jasna bardzo ważne, ale ważniejsze jest umiejętne planowanie pracy swojego zespołu, stworzenie przyjaznej atmosfery i opracowanie strategii sprzedażowo-marketingowej. Dlatego, zanim zaczniesz warto, żebyś wyposażył się w wiedzę z tych dziedzin.

Ludzie

W gastronomii, chyba, jak w żadnej innej branży liczą się ludzie. Sympatyczny kelner, barmanka-pasjonatka i komunikatywny menadżer dadzą Ci więcej, niż sprowadzone z odległych zakątków świata delikatesy. Goście liczą, że obsługa nie tylko przyniesie im jedzenie i napoje, ale do tego sprawi, że poczują się ważni. Jeśli zatem spotkasz na swojej drodze profesjonalistów z iskrą w oku, którzy czerpią radość z pracy z ludźmi, to zrób wszystko, by u Ciebie zostali.

Atmosfera

Ten punkt nawiązuje do poprzedniego, bowiem dwoma kluczowymi składnikami atmosfery w restauracji są zadowoleni pracownicy i przyjemne wnętrze. Dlatego postaraj się wpoić swojemu zespołowi zasadę traktowania gości restauracji, jak własnych, zadbaj o czystość i przyjemny, modny wystrój.

Jak zwiększyć zyski swojej restauracji?

 

Tyle na temat podstaw prowadzenia lokalu gastronomicznego. Teraz pora przejść do praktycznych porad. Co zrobić, żeby restauracja przynosiła większe zyski?

Opracuj szczegółową strategię rozwoju

Planowanie to klucz do sukcesu. Skuteczny menadżer i właściciel powinni nakreślić plan rozwoju restauracji. To podstawa, którą zająć warto się jeszcze przed zaplanowaniem budżetu i zatrudnieniem pracowników. Najważniejsze w takiej strategii jest to, aby przewidzieć zwrot, rozwój, budżet i ryzyko biznesowe.

Oto składowe skutecznej strategii rozwoju restauracji:

  • Strategia marketingowa,
  • Analiza konkurencji,
  • Określenie docelowej grupy odbiorców,
  • Rozwój pracowników,
  • Prognozowanie budżetu i zwrotu z inwestycji,
  • Ocena ryzyka związanego z restauracją.

Poznaj swoich gości

Wybór rozpoznawalnego tematu, koncepcji i kierunku kulinarnego pomoże Ci przyciągnąć idealnego gościa. Nie staraj się przypodobać wszystkim. Zastanów się, kogo chcesz widzieć w swoim lokalu i dostosuj swoje usługi, dania i wystrój do tego wyobrażenia. Jeśli chcesz trafić do młodych mieszkańców wielkich miast, to postaw raczej na zdrowe, wegetariańskie potrawy i dobrą kawę na wynos, a kiedy marzy Ci się rodzinna restauracja, to pomyśl o smacznych daniach dla dzieci i korzystnych promocjach rodzinnych. Warto przed zainwestowaniem w lokal przebywać godzinami blisko lokalizacji swojej przyszłej inwestycji, żeby obserwować przechodniów – w ten sposób można poznać profil przykładowego klienta. Dzięki temu będziesz mógł także dopasować do tego swoje działania marketingowe i poprawić ich skuteczność.

Kontroluj koszty żywności

Analiza kosztów żywności w restauracji jest kluczowym elementem prowadzenia efektywnego biznesu gastronomicznego. Strategie zamawiania, redukcja odpadów, rotacja i sezonowość produktów – to wszystko ułatwi Ci optymalizację kosztów żywności. Idealny procentowy udział kosztów żywności do sprzedaży powinien mieścić się w przedziale 30-35%.

A to kilka strategii, które pomogą Ci utrzymać się w tym przedziale:

  • Śledzenie zmian kosztów żywności w stosunku do sprzedaży pozycji,
  • Współpraca bezpośrednia z lokalnymi dostawcami,
  • Monitorowanie ustalonych KPI pracowników,
  • Wykorzystanie danych historycznych do wyznaczenia celów,
  • Wykorzystanie danych o kosztach żywności, aby pomóc restauracji w tworzeniu menu,
  • Wykorzystywanie produktów lokalnych i sezonowych.

Aktywnie promuj swój biznes w mediach społecznościowych

Poczta pantoflowa obecnie działa lepiej, niż kiedykolwiek wcześniej, ale tylko pod warunkiem, że pokażesz się w odpowiednich miejscach. Niewiele firm obroni się dzisiaj bez obecności w mediach społecznościowych. Profil firmowy na Instagramie, Facebooku i wizytówka Google to mus.

Jednak nie wystarczy sama obecność w sieci. Trzeba także umieć wykorzystywać potencjał mediów społecznościowych. A ten, jest ogromny – zaczynając z możliwości prezentowania dań dnia i rabatów, przez reklamę aż po promocje organizowanych w lokalu wydarzeń. Dlatego zadbaj o to, by publikowane treści były atrakcyjne dla odbiorców i bądź w tym konsekwentny.

Działaj na wielu płaszczyznach

Pandemia i związane z nią ograniczenia powinny nauczyć Cię jednego – żeby nie stawiać wszystkiego na jedną kartę. W tym trudnym czasie najlepiej poradziły sobie firmy, które potrafiły szybko przestawić się na inny tryb pracy i dywersyfikowały swoje usługi. To cenna lekcja także na przyszłość.

W związku z tym zadbaj o to, by oferować różne produkty i usługi w różnych miejscach. Co to znaczy? Chodzi o zapewnienie zarówno sprzedaży dań na wynos, jak i w lokalu, organizację wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych, sprzedaż specjałów własnej roboty, catering i cokolwiek innego, co pozwoli Ci zdobyć dodatkowe źródło dochodu.

Ufaj specjalistom

Pamiętaj o tym, żeby dać pole do popisu swojemu zespołowi. Jeśli pracuje u Ciebie zdolny kucharz, który pasjonuje się kuchnią śródziemnomorską, to nie każ mu przyrządzać skomplikowanych dań z dziczyzny. Jako właściciel musisz dać się wykazać swojemu zespołowi. Pytaj ich o zdanie, proś o sugestie i daj im się rozwijać, bo możliwe, że ta pracująca w weekendy kelnerka po godzinach piecze przepyszne ciasta, a twój barman wie wszystko na temat destylacji ginu. Nie przepuszczaj takich okazji, bo to one pomogą Ci się wyróżnić i mogą przesądzić o przysłowiowym być, czy nie być Twojego lokalu.

Jak prowadzić restaurację w 2022 roku, żeby jej nie stracić?

Odpowiedź na to pytanie jest znacznie prostsza, niż można się spodziewać. Jeśli chcesz prowadzić efektywny biznes w branży gastronomicznej, to najpierw powinieneś wyposażyć się w niezbędną wiedzę z zakresu kulinariów, finansów i zarządzania ludźmi. Następnie musisz znaleźć odpowiedni pomysł, poznać odbiorców i opracować strategię rozwoju. Potem zostaje tylko znalezienie odpowiednich ludzi, którym zaoferujesz dobre warunki pracy i zaplanowanie strategii kosztowej.

Gdy to już za Tobą czas na niekończący się potok promocji, obecności w sieci, organizacji wydarzeń i nowych produktów i usług, a także nieustanne monitorowanie rezultatów tych działań oraz ich modyfikacja.

To prostsze, niż się wydaje, pod warunkiem że będziesz traktował swój lokal w pierwszej kolejności, jako miejsce, gdzie jesteś gospodarzem zarówno dla gości, jak i personelu, a dopiero w następnej, jako biznes.

 

Program MasterChef możecie obejrzeć na platformie Player

Interesują Cię inspiracje inwestycyjne? Zapoznaj się z naszym ebookiem „Inwestowanie dla początkujących. Przegląd szans inwestycyjnych 2023/24”. To 145 stron unikalnej wiedzy!

 

 

Oceń wpis
Tags: Restauracja
Julia Mraczny

Julia Mraczny

Doświadczony copywriter, redaktor, twórca cyfrowy oraz tłumacz języka angielskiego, oraz rosyjskiego. Pierwszy tytuł magistra uzyskała na kierunku filologia rosyjska z językiem angielskim na Uniwersytecie Śląskim, a drugi na kierunku International Business Law and Arbitration. Od kilku lat jest wolnym strzelcem i zajmuje się korektą, przekładem i tworzeniem treści w języku polskim, rosyjskim i angielskim. Pasjonuje się światem biznesu, socjologią i słowem pisanym. Ostatnio najwięcej pisze na temat meandrów prawnych, zawiłości finansów i inwestycji, a także tajników marketingu. Spełnia się także jako mentorka aspirujących tłumaczy i copywriterów, angażując się w prowadzenie kursów swojego autorstwa.

Podobne Wpisy

Kryzys polskiej gastronomii i najważniejsze rady dla restauratorów od Magdy Gessler

autor Julia Mraczny
2024-04-09
0
restauracja pusta

Sektor gastronomiczny już od kilku lat znajduje się w zapaści. Pandemia i rekordowe tempo wzrostu i obecny poziom inflacji sprawiły, że właściciele lokali gastronomicznych stoją w obliczu prawdziwego kryzysu. Z miesiąca na miesiąc coraz więcej restauracji, kawiarni i barów bankrutuje. Czy to koniec polskiej gastronomii? Czy przyszłość polskich restauracji naprawdę maluje się w tak ciemnych barwach? Z jakimi wyzwaniami borykają się restauratorzy obecnie? I jakie rady w menu ma dla przedsiębiorców Magda Gessler? Dzisiaj przyjrzymy się z bliska Kuchennym Rewolucjom i zaserwujemy pięć najważniejszych lekcji, jakie powinien wyciągnąć z nich każdy przedsiębiorca. Kryzys polskiej gastronomii  Okres pandemii COVID-19 i związane z nią ograniczenia szczególnie ciężko doświadczyły właścicieli polskich lokali gastronomicznych. Zamknięcie placówek gastronomicznych, które miało być środkiem doraźnym, przedłużyło się...

Czytaj więcej
Więcej

Newsletter

Jako pierwszy, dowiesz się o ważnych wiadomościach i wydarzeniach bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej.

Gratulacje!

Pomyślnie dołączyłeś do naszej listy subskrybentów. Potwierdź proszę swój adres e-mail. Link jest już na Twojej poczcie. 

Rekomendowane.

praca zadowoleni pracownicy

Unijne fundusze 2021-27 dla przedsiębiorców – jakie programy będą dostępne i jak dostać dotacje? Informacje wstępne

2023-08-17
carefours

Kerfuś zrobił furorę! Czy niebawem jedynymi ludźmi w sklepach będą klienci?

2022-11-16
Faktoring eFaktor
Portal.Faktura.pl

Najświeższe i najciekawsze wiadomości z zakresu finansów firmy, prawa, podatków i księgowości.

Znajdź nas tutaj:

Kategorie

  • Alarm podatkowy
  • Biznes
  • Biznes pod lupą
  • Finanse
  • Player
  • Podatki
  • Poradnik przedsiębiorcy
  • Prawo
  • Technologia
  • Zadbaj o swój portfel
Współpraca

Najciekawsze

element5 digital T9CXBZLUvic unsplash

Ile kosztowałoby spełnienie obietnic?

2025-05-16
jakub zerdzicki 9PwLeZA RGc unsplash

Będą nowe limity płatności gotówką w UE

2025-05-15
  • Polityka prywatności
  • Regulamin usługi newsletter
  • Regulamin korzystania z serwisu

© 2024 - Najświeższe informacje ze świata finansów i biznesu by Faktura.pl
Projekt i realizacja Digital Daniel Król

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Biznes
  • Podatki
  • Finanse
  • Prawo
  • Ranking faktoringu – TOP 10 Ofert Faktoringu – Maj 2025
  • Technologia

© 2024 - Najświeższe informacje ze świata finansów i biznesu by Faktura.pl
Projekt i realizacja Digital Daniel Król

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?